Azizm Sanat Yıllığı 2012

3     2012 yılında hayatını kaybeden, “Son Modernist” Theo Angelopoulos anısına, akademisyen Hakan Savaş’ın makalesi ile yönetmenle 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi içeren özel bir dosya hazırladığımız ve birbirinden değerli genç kuşak sanatçılar ile alanlarında uzmanlaşmış aydınların yapıtlarını içeren 170 sayfalık Azizm Sanat Yıllığı 2012 çıktı. Doğu Yücel ile “Varolmayanlar”ı, Selin Süar’la “Havra Sokağı”nı konuştuğumuz söyleşilerin, soL yazarı Özgür Keşaplı Didrickson ve Cumhuriyet yazarı Osman Bahadır’ın yazıları ile farklı sanat ve bilim dallarında akademik çalışmaların yanı sıra fotoğraf ve resim sergileriyle birlikte başta Cannes Film Festivali olmak üzere ülkemizde ve dünyada önemli festivallerde gösterilen, derece ve ödüller kazanan kısa filmimiz “Soluş”un DVD’sinin yer aldığı Azizm Sanat Yıllığı’nı edinmek için internet sitemiz ve sosyal medya sayfalarımızın yanı sıra, azizm.sanat@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Sunuş 

Azizm Sanat Örgütü olarak Kasım 2007’de, aylık güncellenmek üzere internet yayınlarına başladığımızda ülkemiz, politik bir duruşu olan, manifestoyla hareket eden bir ekibin kültür-sanat çalışmalarını internetten yürütmesine alışık değildi. Sonraki yıllarda benzer oluşumlar şekillenmeye başlasa da halen manifesto doğrultusunda yayınlar üreten örgüt sayısı çok az ve bu konuda öncü olmanın gururunu, onurunu taşıdığımızı söylemeliyiz. Yayınlarımıza başladığımız ilk günden beri basılı bir çalışmayı da ortaya koymamızın gerekliliğini göz önünde bulundurduğumuzdan, örgütümüzün beşinci yılında, sanat yıllığımızı hayata geçirmeye karar verdik. Bu nedenle ilk kez basılı mecrada karşınızda olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. 2012, ülkemizde gericiliğin olağanca karanlığıyla Aydınlanmaya karşı saldırısının -şimdilik- zirve yaptığı yıl oldu. Türkiye’de tarihsel, kültürel, doğal, sanatsal ne kadar değer varsa tümüyle savaş içinde olan “muhafazakar” bir yapı ne yazık ki bize özgü değil ve dünyadaki geriye gidişin bir parçası. Her şeye rağmen 2012, yukarıda andığımız yapıya karşı direnişin de filizlendiği bir seneydi. Azizm içinse 2012, başta bu yıllıkla birlikte izleme olanağı bulacağınız filmimiz Soluş’un başarılarının ötesinde toplumsala erişimimizin arttığı, derinleştiği ve buna paralel olarak çok fazla değerli ismin de katkısıyla yayınlarımızın çıtasının yükseldiği bir zaman dilimiydi. Yıllığımızla birlikte bu seneki yazılı ve görsel yayınlarımıza dair güçlü bir seçkiyi sizlere sunduk. Yalnızca bir isim için ayrıcalıkta bulunduk; o isim, Azizm olarak savunduğumuz modernist sanat anlayışının sinemadaki son büyük temsilcisi Theo Angelopoulos…
2012’ye “Son Modernist”in kaybıyla başladık, ama bu kayıp evrensel ve ilerici sanat ve sinema anlayışı için kayıptan da öte bir boşluk yarattı. Bu boşluğun doldurulması belki de imkansız, ancak boyun eğmemiz mümkün değil. Yıllığımızda Angelopoulos sinemasına dair makalelerle birlikte yönetmenle 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi de takip etmeniz mümkün. 2013 yıllığımızla görüşünceye dek, sanat ve Aydınlanmayla dolu bir yıl geçirmeniz dileğiyle… Azizm Sanat Örgütü

İçindekiler
Sinemanın Melankolik Ressamı: Thodoris Angelopoulos – Selin Süar
Theo Angelopoulos Röportajı – Mayıs 2010
Angelopoulos’un Ölümü ve İnsanın Yazgısı Üzerine – Hakan Savaş
Angelopoulos’un Sonsuzluğu – Onur Keşaplı
Yalnızlık Senfonisi (şiir) – Engin Taş
Artist’in Değeri Üzerine – Onur Keşaplı
Kara Çalıların Hışırtısı: Araf – Selin Süar
Birden Fazla Adı Olan Kadın – Ezgi Sandal
Döküntüler – Delilahwoolf (sergi)
Kıyametin Estetiği: Melancholia – Selin Süar
Dogville: Lars von Trier’in Penceresinden İnsanlığın Ölümü – Metin Tülü
Deliliğin Karaborsası: Bir Delinin Hatıra Defteri – Semra Polat
Kapitalist Böcekler Her Zaman Haklıdır – Melih Öncel
93 Yazı (şiir) – Gökhan Baykal
İkinci Cumhuriyette Sultanı Öldürmek – Can Önen
Doğu Yücel Röportajı – Şubat 2012
Aydınlanma – İbrahim Kılıç
Rönesansın Kalbi de Solda (şiir) – Gökhan Soysal
Cezayir Savaşı’nın Hatırlattıkları – Onur Keşaplı
Gor Baghdasaryan Röportajı – Ocak 2012
Cannes Film Festivali İzlenimleri – Onur Keşaplı
Aşkın Kapıları – Doris Hazan (sergi)
Su, Toprak, Mülkiyet: Susuz Yaz – Selin Süar
Su Üzerinde Alaska’ya Yolculuk – Özgür Keşaplı Didrickson
Yargıç Enigmam (şiir) – Nazmiye Demiroğlu
Misafir, Muamma (şiir)- Işık Sungurlar
Selin Süar Röportajı – Nisan 2012
Evvel Zaman İçinde (şiir) – Can Ceylan
Canavarlar Sofrası, Nar ve Yakın Dönem Sinemamızda Tek Mekan – Onur Keşaplı
Edebiyatımızda Evrim Düşüncesi – Osman Bahadır
Overreaction Industry – Necati Janok (sergi)
Pastane (öykü) – Selin Süar
Umut(suz) Olmak (şiir) – Işık Cem Özok
Buz Devri’nin Evrimi – Selin Süar
Kara Şövalye’nin Yükselişi ve Nolan’ın Gerici Sulara Düşüşü – Onur Keşaplı

Bunu paylaş: