Sinemada Kamera Aygıtları *
Sinema, herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işidir. Sinema çok eski dönemlere dayanmaktadır.
İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde gösterilen trenin istasyona girişidir. İnsanlar böyle bir şeyi ilk defa gördükleri için ilk başta korkmuşlar fakat daha sonra gittikçe alışmışlardır. Sinemanın sinema olması için görüntüleri bir şeylerin kaydetmesi gerekmektedir. Bunun içinde kamera kullanılmıştır. İlk başlarda oldukça basit bir şekilde kullanılan kamera daha sonra gelişen teknoloji ve film çekmek isteyenlerin farklı istekleri kameranın değişik biçimlerde kullanılmasını gerektirmiştir.
Sinema ve televizyon çekim aygıtı.
Kamera, birkaç temel öğeden oluşur: biri boş, öbürü görüntü kaydedilmiş filmi içeren makara (verici ve alıcı makaralar); dişlerin filmin deliklerine girip dönmesiyle filmi ışık penceresi önünde değişik hızlarda hareket ettiren mekanik düzenek; çekilecek nesneden ışık ışınlarının filmin duyarlı bölümünde toplanmasını sağlayan optik sistem. Bunlara modele göre eklenmiş çeşitli tamamlayıcı veya ikinci derecede önemli düzenekler eklenir. 1920’li yıllara kadar kameralar elle döndürülen bir kolla çalıştırılırken, sonradan bu kolun yerini motor sistemi almıştır. Günümüzde aşağı yukarı tüm kameralarda reflek vizörler kullanılmaktadır. Çok hızlı görüntü kaydı için (bir kameranın normal hızı genellikle saniyede 8-48 görüntü arasında değişir) de özel kameralar (optik engeleyicili; bir dizi elektrik sinyali; elektronik) yapılmıştır. Kameralar ilk başlarda oldukça amatörce ve elde kullanılmaktaydı ama gelişen teknoloji ile de yeni aletler kullanılmaya başlanmıştır. Bunlardan başlıcaları;
Tripod: Kamera hareketi denildiğimiz ilk akla gelen cihaz tripodtur. Tripod üzerine yerleştiren kamera ile istenilen hareket yapılmaktadır.
Pedestal: Sinema filmlerinin çekimleri ilk başlarda dışarda yapılırken daha sonra gelişen teknolojiyle stüdyolarda çekilmeye başlanmıştır. Stüdyo kameraları iri gövdeli ve ağır oldukları için onları hareket ettirebilmek oldukça güçtür ve bunun içince tripod yeterli olmaz. Özel olarak ve ağır kameraları kullanmak için üretilen pedestaller kullanılır. Pedestal kullanımı tripoda nazaran daha kolaydır. Bu aletler sayesinde ağır olan kameaları kullanmak oldukça kolaylaşmıştır. Kamera, pedestalin altında bulunan tekerlekler sayesinde dolly hareketleri yapılabilir. Aynı zamanda kamerayı aşağı yukarı hareket ettirmek de oldukça kolaydır.
Duopod: Kamerayı gönyede tutabilmek ve sallanmadan çekim yapabilmek için kullanılan bir alettir.
Televator
Televator, kamera ile dikey eksende aşağı – yukarı veya yukarı – aşağı pedestal hareketi yapmak için tasarlanmış uzaktan kumandalı otomatik bir özel üretim cihazdır. Özellikle stüdyo ortamında ve robot kamera kullanımlarında tercih edilir.
Tripod üzerinde kullanılabilir bir mekanik kafadır. Dolly tekerleri ile hareket ettirilerek yeri değiştirilir. Kamera kontrol ünitesine bağlı olan uzaktan kumanda sistemi ile rejinin gerektirdiği istenilen durumlarda kamera kontrol elemanı veya kameraman tarafından hareket ettirilir.
Haber çekimlerinde spikerler için kullanılabilir. Kamerayı ayağa kalkan spikerin göz hizasına getirmek için uzaktan kumanda ile kamerayı kaldırmak mümkün olur. Caption çekimlerinde oldukça işe yarar. Tele veya makro objektiflerle çalışırken hareket daha uygun olur.
Steadicam
Steadicam 16mm, 35mm’lik film kameraları ve elektronik kameralar ile kullanılmak üzere geliştirilmiş, bir montaj ve dengeleme sisteminden oluşan, hareketli kamera kullanım düzeneğidir.
Üzerine kamera montaj edilerek kullanılan mekanik bir düzenektir. Steadicam insan vücudu için tasarlanmıştır. Hareketi insan vücudu hareketi ile gerçekleşir. Bu nedenle vücut üzerine montaj edilebilmesi için özel bir yelek ve kol düzeneğidir.
Bu ve benzeri aletler ile kamera hareketleri oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. Sonuçta sinema bir sanattır ve bu sanatı insanlara beğendirmek için çok fazla teknoloji kullanılmaktadır. Bu teknolojiler geliştikçe kamera ile ilgili daha birçok yeni aletler de ortaya çıkacaktır.