İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi, aynı zamanda akademisyen olan seramik sanatçısı Alev Oskay’ın dördüncü kişisel sergisi olan “İRONİ” Karışık İşler Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Estetik değerlerin seramik, cam, montaj ve enstalasyon çalışmalarından oluşan farklı malzemeler eşliğinde kadın olmaya dair birçok sözü içinde barındırdığı eserler, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi, Ataköy Yerleşkesi’nde sanatseverleri bekliyor.
Beden, yaşayan bir olgudur ve kadının, bedeni ile olan ilişkisi başta sosyo-kültürel ve sembolik kodlar altında yüzyıllar boyu farklı platformlarda ele alınmıştır. Bir iletişim dili olarak çevresini, kendi içsel sesini ve sosyal ilişkilerini oluşturan bedenden yola çıkarak hareket eden sanatçı, toplumla yüz yüze gelen kadın bedeninin içsel kırılmalarını, toplumsal etkileşimlerden yola çıkarak eserlerine aktarıyor.
Sanatseverlere sunulan eserlerin her birinde kadın dokunuşunun fark edilebileceği, yaşamın doğal döngüsü içerisinde kadının sırtlandığı ve kadına atfedilen kültürel bezemelerin görülebileceği sergi kapsamında özellikle “Havvalar” ile çocuk gelinlere gönderme yapan “Gelin Başı” toplumsal mesaj içermesi açısından başı çekiyor. İncir yaprağının Adem kızlarının/oğullarının mahrem yerlerini örtmesinden yola çıkan sanatçı, zaman geçtikçe kadınların Ataerkil toplum yapısı içerisinde aynı yaprağın ağızlarına, kulaklarına, gözlerine; hatta akıllarına da örtülmüş olduğunu vurguluyor. Kadın bedeninin metalaştırılması ekseninden çıkarak buluntu içki şişelerinden vücuda gelen ‘Figürler’de saçıyla, hatlarıyla, içinde barındırdıklarıyla ve karakterinin dışa yansımasıyla bütünlük kazanan kadının; toplumda maruz kaldığı bırakıldığı dik durmanın dayanılmaz zorluğuna sıcak dokunuşlar vererek can katıyor. Hayatında yer eden migrenin verdiği sancıları da sanatına işleyen Oskay, sergisinin bir köşesinde, kullandığı ilaç kutularıyla, gerçekliğin sol yanından gün içinde yaşadıklarını da sanatseverlere dillendiriyor.
Kelime anlamı ‘mutluluk’ olan ve zahmetli bir seramik pişirme yöntemi olmasına rağmen sanatçıların kendilerini özgürce ifade edebilmesine olanak tanıyan Raku tekniğiyle çalışan Oskay, “Empati” serisi ile görsel olarak izleyiciyi, kendi yerine koymaya çalışıyor. Seyircinin doğru yere bakarak, aslında kendisine dönüşünün yolunu açıyor. Sanatçıya ait parçalar taşıyan “Yüz Yüze”, “Sırt Sırta” ve “Yansıma” adlı üçlüsü, bireyin kendiyle baş başa kaldığında oluşan duygusal salınımları sanat eserine taşıyor.
102 parçadan oluşan sergide dişi balıkların annelik içgüdüleriyle yaptığı yolculuktan başlayarak, “Aynası Çantasıdır Kadının; Etikete Bakılmaz” eserinde kadınların giyim ve aksesuara duydukları ilginin altında yatan nedenlerle karşılaşmak ve serginin hemen girişindeki enstalasyon çalışmalarında Ali İsmail’e, Berkin’e atfedilmiş rengarenk uçurtmaları görmek mümkün. Sanatseverlerin her bir esere birkaç kez dönüp bakacağı ve imgelemlerin üzerinde düşüneceği “İRONİ” Karışık İşler Sergisi 26 Şubat 2014’e kadar İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi, Ataköy Yerleşkesi’nde görülebilir.
Ayrıntılı bilgi için;
http://lebriz.com/pages/exhibition.aspx?lang=TR&exhID=4010&bhcp=1