13 Ekim 1987 yılında Kızıltoprak’taki evinin penceresinden atlayarak hayata veda eden, geride bıraktıklarından bir gün tüm edebiyat severlerin haberdar olacağını bilemeden ölen şairimiz Nilgün Marmara anısına çıkan ve Kağan Önal’ın ‘Bu kitap aslında hiç yayımlanmamış olmalıydı ‘önsüzüyle başlayan bir kitap Defterler. Kitap, Marmara’nın şiirlerini dosyalanmış ve daktiloya çekilmiş vaziyette isterse yayımlatabileceğini vasiyet ettiği eşi Önal tarafından Daktiloya Çekilmiş Şiirler ve Metinler‘in yayınlanmasının ardından Günseli İnal tarafından, Kırmızı Kahverengi Defter adıyla çıkartılan ve ailesi tarafından Nilgün’ü tam olarak aktaramayan kitap sonrasında kaybolan günlüklerin yıllar sonra Günseli İnal tarafından geri getirilmesi ile ondan geriye kalan notlar ve kâğıtların bir derlemesi halini taşıyor. Dijital ortamda temizlenip olduğu gibi kitaba basılan sayfalarla Nilgün Marmara’nın kendi el yazısı notlarını bulmak mümkün.
Kitabı ilginç kılan bir diğer nokta ise eşi tarafından kitaba Marmara’ın intihar notunun iliştirilmiş olması. ‘Dünyayla yaralı’ şairimizin “Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi” isimli, yazıldıktan yirmi yıl sonra Dost Körpe tarafından Türkçeleştirilen ve Everest Yayınları tarafından yayımlanan mezuniyet tezini hazırlarken Plath’tan oldukça fazla etkilendiği ve intiharına neden olarak gösterilen sebeplerden birinin bu olduğu şüphesiz. 30 yaşında fırın gazını açarak intihar eden Plath’ın ardından, 29 yaşında evinin penceresinden aşağı atlayarak hayata veda etti Nilgün Marmara. Ölümünün ardından oldukça konuşulan günlüklerinin yayımlanması da etik olmadığı gerekçesiyle birçok tartışma konusu yarattı.
Şimdiye kadar hakkında neyi öğrendiğimizi sorgulatacak Defterler tamamen birinci elden kaynaklarla Nilgün Marmara hakkında birçok konuya ışık tutuyor. Kitap, Bilge Barhana tarafından yayına hazır hale getirilmiş ve Everest Yayınları’ndan basılmıştır.
Cennet Akıncı