Geçtiğimiz Aralık ayında üçüncüsü düzenlenen ve ilk defa Kısa Film Yönetmenleri Forumu’na ev sahipliği yapan, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu’nun düzenlediği Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Festivalin yarışmalı bölümünde finale kalan dokuz filmin yönetmeninin, festivalin ön jürisinde yer alan kısa metraj sinemacılar Ahmet Dönmez ve Onur Keşaplı yürütücülüğünde, etkinliğin üçüncü gününde bir araya gelerek kısa filme, kısa filmlerine ve genel olarak Türkiye’de sinemasal üretime yönelik sorunları tartıştıkları forumun 12 maddelik bildirgesi ve imzacıları şu şekilde;
3.Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali (12-13-14 Aralık 2016)
Kısa Film Yönetmenleri Forumu Sonuç Bildirgesi
- Kısa filme yönelik yıllardır getirilen “uzunun kısası” yakıştırması artık aşılmalı, kısa metraj çalışmaların, edebiyattaki şiir-öykü-roman ayrımında olduğu gibi, sinema sanatı altında kendi bütünlüğüne ve diline sahip ayrı bir biçimi olduğu kabul edilmelidir.
- Üniversitelerin iletişim fakültelerinde kısa filme yönelik derslerin içerikleri derinleştirilerek arttırılmalı ve bahsi geçen, kısa filme yönelik eksik algıyı değiştirecek yönde bir eğitim verilmelidir.
- Bağımsız sinemacılar olarak adlandırılan ve “Yeni Türkiye Sineması” başlığında değerlendirilen sinemacıların kısa filme ve kısa filmcilere yönelik ilgisizliği aşılmalı, çeşitli etkinliklerle bir araya gelinmesi sağlanmalı, festivallerde seçici kurul üyeliklerinin de bu etkileşimi sağlayacak şekilde düzenlenmesinin önü açılmalıdır.
- Kısa filmin sektörleşmesine yönelik adımlar atılmalı, kısa film sanatçılarının ürettikleriyle geçimlerini sağlayabilecekleri dernek, sendika benzeri dayanışma oluşumları kurulmalıdır.
- Kısa film festivalleri kısa filmcilere telif ödemeli ya da festival gösterimlerin, geliri kısa filmcilere iletilecek şekilde, ücretli bir hal alması sağlanmalıdır.
- Antalya Sinema Derneği’nin başlattığı kısa film seanslarının, tüm Türkiye’ye yayılacak şekilde bir dağıtım ağına dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu noktada AVM dışı sinemalar ve Başka Sinema gibi oluşumların kısa film seansları düzenlemeleri, sanatçılara filmlerinin teliflerini vererek uzun metraj gösterimleri öncesine birer kısa film eklemeleri, ilerleyen süreçte tüm salonlardaki gösterimlerde benzer bir talep oluşmasını sağlamak adına öncü olmaları istenmelidir.
- Türkiye ölçeğinde film dağıtım şirketlerinin ve sinema salonları zincirlerinin, ek olarak başta devlet televizyonu TRT olmak üzere ulusal/yerel yayın yapan televizyon kanallarının yıl boyunca belli bir oranda kısa film gösterimi gerçekleştirmelerinin zorunlu hale getirilmesi konusunda harekete geçilmelidir.
- Film festivallerinde kısa metraja yönelik süre sınırlamalarının kaldırılması, sanatçıların daha özgür ve özerk şekilde sanatlarını icra etmeleri adına şartnamelerin bu doğrultuda güncellenmesi gerekmektedir.
- Film festivallerinde ön ve ana seçici kurul üyeleri mutlaka duyurulmalı, gerekçeli kararları açıklanmalıdır. Festival seçici kurullarında sinema sanatı dışında adlara yer verilmesi durumunda diğer sanat disiplinlerinden aydınlar ve sanatçılar tercih edilmelidir.
- Film festivallerinde öğrenci ve öğrenci olmayan yarışmacılara dair iki ayrı değerlendirme ve ödüllendirme başlığı açılmalıdır.
- Film Festivallerinde ödüller sinema sanatının tüm alt başlıklarını kapsayacak şekilde güncellenmeli ve yönetmenlik, senaristlik, görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği, kurgu, ses dallarında derecelendirmelere gidilmelidir.
- Kısa filmcilerin sorunlarını değerlendirmek ve sonuca yönelik seslerini yükseltmek adına, kısa film festivalleri yönetimlerini, dernekleri, sendikaları ve sanatçıları bir araya getirecek ulusal ölçekli bir kısa film forumunun her yıl gerçekleştirilmesine yönelik girişimler başlamalıdır.
Abdurrahman Baştuğ
Ahmet Dönmez
Ayşe Nur Fidan
Baran Vardar
Cahit Kaya Demir
Onur Keşaplı
Özer Kesemen
Özgün Kabakçıoğlu
Salih Toprak
Süleyman Demirel
Volkan Güney Eker
Yavuz Selim Taşçıoğlu