Bir genç olarak sosyal belgesel fotoğrafçılığına ilgi duymaya başladım ve bir süre bunu deneyimledim. Yaşam koşulları beni liseyi bırakmaya ve bir reklam ajansında işçi olarak çalışmaya yöneltti. Benim işim grafik tasarımcılar, litograf ve matbaacılar ile iletişim kurmaktı ve bir baskı işi üretme adımlarını takip etmem gerekiyordu.
O şirketin yöneticisi bu görevlerin yanı sıra Photoshop ile çalışmayı da öğrenmeme izin verdi. Sonuç olarak, işim bir tarama ve resim düzenleme operatörüne yükseltildi. Tarama ve düzenleme beni tatmin etmedi, grafik tasarımla ilgilenmeye başladım ve yavaş yavaş öğrendim; Tabii ki fotoğraf da çektim.
O zamandan beri, 1997’den bugüne, ana işim grafik tasarımcılığıdır. bu sanatla reklam tasarımı, ambalaj, renk yönetimi ve baskı süpervizörlüğünden görsel kimlik tasarımına, logo, afiş, kitap kapağı tasarımına kadar çeşitli alanlar deneyimledim ve son zamanlarda UAI.
Ama benim için basit bir kamerayla başlayan sosyal belgesel devam etti ve belgesel sinemayla ilgilenmeye başladım. Grafik tasarım beni bir bilgisayar masasının arkasına koymuştu, ama belgesel dedi ki “Kalk ve dışarı çık! Dünyayı ve insanlarını gör ve göster”.
Bu arzu ile birkaç kez belgesel deneyimi yaşadım ve 2010 yılında İran televizyonu için 7 bölümlük bir belgesel dizisi olan ilk ciddi çalışmamı yapabildim. Artık bir grafik tasarımcıdan çok bir belgesel yapımcısı olarak tanınmaya başladım.
Asıl ilgi alanım sosyal belgeseller yapmaktı ve sosyal meselelerin belli bir karmaşıklığı olduğunu ve onları anlamak için toplumu bilimsel olarak tanımak gerektiğini anladım. Eskiden İran’daki sosyal meselelerle ilgileniyordum, bu yüzden sosyal bilimler okumaya karar verdim.
Liseyi bırakan oyuncu genç, on yıl sonra mezun olmak ve üniversiteye girmek için okula geri döndü.
Antropoloji okudum ve lisans derecesini aldım ve yüksek lisansımı sosyolojide sürdürdüm. Tezim, İran’da sokak satıcılarının işinin tanınması üzerineydi ve burada “Havayı benden uzaklaştır, işim değil” başlıklı bir kitap yayınlandı.
Grafik tasarım, fotoğraf, belgesel ve sosyoloji beni “görsel sosyolojiye” yönlendirdi; Sanatsal zevklerimi, bilimsel doğruluğumu ve insani kaygılarımı aynı anda sürdürebileceğim bir alan. Artık çalışmalarım ve çabalarım daha çok bu alanda.
Mohsen Hadi